Sorgen dænse på ælven i mårråssol

Dikt, solotuba, piano og strykekvartett

Rana BladOve Røsbak, Geir Løvold, Egil Kapstad og strykekvartett
Dette er en produksjon i spenningsfeltet mellom ord og musikk. Dikt og tekster står fint alene. Det samme gjør musikken. Men kan musikken beskrive diktene? Og kan teksten fremheve og berike musikken? Rører ord ved følelser på samme måte som melodien? Kan ord og musikk kommunisere med hverandre? Hvilke fellesnevnere har ordene og musikken? Kanskje det er i pausene, i overgangene det sterkeste kunstneriske uttrykket fins? Ord går over i musikk og tilbake, musikk går over i ord og tilbake, men i de fineste øyeblikkene er det stillheten som taler. Det er det denne produksjonen handler om.

Konserten består av musikk som er nykomponert for denne spennende besetningen av jazzmusiker og komponist Egil Kapstad. Geir Løvold har også komponert en del av musikken.

Musikken til Kapstad og Løvold har elementer fra mange genre, der kanskje jazz, folkemusikk og samtidsmusikk er mest fremtredende. Musikken kan betegnes som sangbar og gjenkjennende med nye og spennende klanger.

Tekstene er av Ove Røsbak og er hentet fra diktsamlingen ”Sorgen dænse på ælven i mårråssol”.

Ove RøsbakOve Røsbak har gitt ut over 20 bøker i alle genrer, men mest lyrikk. Han er spesielt kjent for sine biografier om Alf Prøysen og Rolf Jacobsen og for sine svært populære barnebøker om Nissen på Haugen. Røsbak har et mesterlig grep på publikum under sine opplesninger, og har fått strålende kritikker både for sine sceneopptredener og sine utgivelser. Han har samarbeidet med mange av dette landets mest kjente musikere, som Henning Sommerro, Sigmund Groven, Iver Kleive, Knut Reiersrud, Tone Hulbækmo, Maj Britt Andersen, Viggo Sandvik, Stian Carstensen og Ketil Bjørnstad.

Egil KapstadEgil Kapstad er jazzpianist, komponist og arrangør. Gjennom mer enn 40 år som profesjonell musiker har Kapstad status som en av Norges fremste jazzpianister gjennom tidene. Han medvirker på over 60 plateinnspillinger. Han er kjent for sitt årelange samarbeid med poeten Jan Erik Vold, og har spilt med størrelser som bl.a. Chet Baker, Red Mitchell, Bob Brookmeyer, Toots Thielemans, Mads Vinding, Georg Riedel, Red Mitchell, Bjarne Nerem og Bjørn Johansen.

Kapstad er en svært produktiv komponist. Han står bak musikken til mer enn 50 teaterforestillinger, film- og TV-produksjoner. Kapstad har skrevet verk for symfoniorkester, kor, strykekvartett, gitar og stemmer, solofløyte, barytonsaxofon, harpe og forskjellige jazzensembler. Kapstads seneste komposisjon er et bestillingsverk til åpningen av Kilden i Kristiansand.